tirsdag 8. februar 2011

Informasjonskløften


Etter mange år med stor utvikling i mediesamfunnet og en overflod av informasjon og informasjonskilder, har det nå oppstått noe som betegnes som en informasjonskløft. Et begrep som forklarer et skille mellom grupper i samfunnet angående kunnskap og inntak av informasjon. Mulighetene til informasjonen er da lettere å finne for den ene gruppen og skillet vil med tid bare bli større og større.

Det er basismediene som TV, radio, aviser og internett som er mest aktuelle i denne saken. TV-en gir i dag muligheten til å kunne få nyheter om hva som skjer over hele verden. Internett har søkemotorer med en så stor overflod av informasjon at det trengs egnet kunnskap bare for å finne frem til den ønskede informasjonen. Det holder ikke lenger bare å følge med på informasjonen, for å finne den kan man velge mellom så mangt av kilder. Mengden med muligheter vil gjøre det vanskelig for mange å kunne holde følge og et flertall av den mindre utdannede gruppen vil med tiden dette av informasjonslasset.

Med en ujevn fordeling av kunnskaper i samfunnet vil et menneske med mer kunnskap, som å kunne lese og skrive, vite hvordan å skal ta inn informasjon og ha en større bredde i språk, ha flere mulige informasjonskilder. Kunnskapene gjør det lettere å finne og kunne forstå informasjonen som blir gitt.

Mediene er det som gir dette skillet mulighet til å vokse, de skapte denne informasjonskløften. Allerede nå er informasjonen som legges frem mer tilrettelagt for den ene gruppen, de mer utdannede. Når tiden vil gjøre skillet større, hvordan vil mediene utvikle seg? De sitter med makten til enten å tilpasse informasjonen slik at skillet mindre eller ved å bruke denne makten til å la informasjonskløften få en større bredde

3 kommentarer:

 1. Hei!

  Fin tekst du har skrevet. Relevant og forståelig. Det virkar som om du kan stoffet godt og har peiling på det du skriv om. Kanskje henvisning til kjelder viss du har brukt det?


  Ellers veldig fin tekst!
  Håper du er snill når du kommentere teksten min! :)

  SvarSlett
 2. Hei! Eg heiter Silje og går på Sogndal vgs. Syns at du har komt bra i gang med teksten din (som foreløpig er ei innleiing). Du forklarer enkelt og greit kva informasjonskløft er, noko som er viktig for at folk som ikkje kan noko om det, skal skjønne det! Fint at du også trekk inn media si rolle i sammenheng med informasjonskløfter, da dette er sentralt!

  Ellers einig med Benjamin om at du må huske kjelderefereringar, men det kjem kanskje på plass etter kvart som du arbeider vidare med teksten.

  Lykke til vidare :)

  SvarSlett
 3. Jeg støtter meg til kommentarene over. Husk at informasjonskløft er ikke noe som har oppstått nå. Slike kløfter har det vært så lenge informasjon har vært tilgjengelig. Husk at du presenterer hva du skal diskutere i innledningen. Husk at Internett er et nettverk av datamaskiner som danner basis for ulike kommunikasjonstjenester, og ikke et massemedium.

  SvarSlett